Hva er en varmepumpe?

En varmepumpe har blitt et populært alternativ til oppvarming av bygninger og hus. Dette er et apparat som benytter seg av den kjølige energien utendørs, til å varme opp innsiden av huset. En varmepumpe kan også benyttes til å kjøle ned huset. Energien som blir utnyttet er den som allerede finnes utendørs i sjø, luft, berg og jord. Ved hjelp av litt elektrisitet kan en varmepumpe omdanne dette til luft med ønsket temperatur.

En varmepumpe er svært miljø- og klimavennlig. Dette grunner i at apparatet er et energieffektivt alternativ til annen elektrisk oppvarming. Med en varmepumpe vil du redusere behovet for tilført energi, og den slipper heller ikke ut CO2-gasser. Dette vil også føre til at kostnadene relatert til oppvarming blir redusert drastisk.

Varmepumper vil selv produsere energi ved å benytte seg av det som finnes i luften utenfor. Dette betyr at varmepumpen både er økonomisk gunstig for deg, samtidig som den er gunstig for miljøet. Energiutgiftene blir lavere samtidig som du slipper å bekymre deg for endringer og svingninger i strømpriser.

Det er vanskelig fastslå akkurat hvor mye du sparer på en varmepumpe, da dette vil avhenge sterkt av flere faktorer. Hvor stor boligen din er samt hvilket energiforbruk du i utgangspunktet hadde vil spille inn her. Men det er liten tvil om at en varmepumpe er et langt mer kostnadseffektivt alternativ enn fossil oppvarming.

Hvordan styre en varmepumpe?

En stor fordel med varmepumper er at du kan kontrollere inneklimaet og temperaturen i huset. Skal du for eksempel på ferie vil du hele tiden kunne kontrollere klimaet dersom du velger en fjernstyrt varmepumpe. Uansett hvilken modell du går for vil en varmepumpe alltid være svært enkel i bruk. Men her er det mange valgmuligheter og du velger selv hvilke kvaliteter du ønsker at varmepumpen skal ha.

Mange varmepumper kommer med en fjernkontroll hvilket er et effektivt verktøy for å styre pumpen. Ofte blir pumpen installert høyt på veggen slik at luften skal kunne sirkulere på en effektiv og uforstyrrede måte. Da er det greit å ha en fjernkontroll slik at du slipper å nå opp til varmepumpen for å justere temperaturen og sirkulasjonen.

Fjernstyrte varmepumper kan også være nyttig dersom du har behov for å justere og kontrollere luftfuktigheten i huset. Med en slik modell vil du alltid ha full kontroll over luftkvaliteten i huset – til og med når du er bortreist eller er på jobb om dagen. Det er ikke alle varmepumper som har denne funksjonen, derfor lønner det seg å gjør research i forkant om dette er en kvalitet du ønsker i din varmepumpe.

Hvordan velge varmepumpe?

Når du skal velge en varmepumpe kan du først kartlegge hvilke kvaliteter og bruksområder du ønsker at varmepumpen skal ha. Noen varmepumper kan for eksempel desinfisere luft og er bedre på å filtrere ut støv og partikler enn andre. Har du en allergiker i hus kan dette være et godt alternativ.

Mange er gjerne bekymret for at en varmepumpe skal gi fra seg for mye støy og være sjenerende. Støynivået vil variere stort fra modell til modell, men generelt skal ikke varmepumper være et forstyrrende element med tanke på lydnivå. Hvis dette likevel er et viktig aspekt for deg, vil det lønne seg å snakke med forhandleren der du kjøper varmepumpen.

Varmepumper kommer i en rekke ulike design og her er det mulig å finne en som passer perfekt til innredningen av huset ditt. Hvis du tillegg ønsker mest mulig kontroll på inneklimaet, finnes det fjernstyrte varmepumper som kan styres fra mobilen. Valgmuligheten er mange når det kommer til varmepumper, men det finnes en modell og type for alle behov.