Hvordan fungerer en luft-til-luft-varmepumpe?

En luft-til-luft-varmepumpe fortsetter å øke i popularitet blant forbrukerne. Dette er et sekundært oppvarmingssystem som sørger for at du får full kontroll over temperaturen i boligen din. Om sommeren kan en luft-til-luft-varmepumpe brukes til å kjøle ned boligen, mens om vinteren kan den brukes til oppvarming. Men mange lurer fortsatt på hvordan en luft-til-luft-varmepumpe egentlig fungerer. Dette skal vi se nærmere på nå.

Dette sekundære oppvarmingssystemet overfører varmeenergi fra en enhet til en annen. Den ene enheten befinner seg utendørs, mens den andre installeres inne i huset. Denne oppfinnelsen kan brukes til oppvarming ved å trekke det som kalles termisk energi inn fra luften utendørs. Dette er energi som den så gjør om til varme og overfører til huset for oppvarming.

En luft-til-luft-varmepumpe er et kostnadseffektivt og miljøbevisst alternativ til oppvarming og nedkjøling av husstander. Du vil også oppleve en bedring av inneklima og få en større kontroll over husets temperatur året rundt.

Nedkjøling og oppvarming med varmepumpe

Termisk energi er en type resirkulerbar energi som en luft-til-luft-varmepumpe bruker. Varmepumpen vil bruke litt elektrisk energi til å trekke den termiske energien ut av luften utendørs. Det blir også brukt en liten andel elektrisk energi til å så fordele denne luften ut i hjemmet i en konsentrert form. En luft-til-luft-varmepumpe kan også brukes til nedkjøling dersom det er behov for det.

Når en luft-til-luft-varmepumpe skal nedkjøle et hus, gjør den samme prosess som ved oppvarming bare motsatt. Om sommeren vil varmepumpen hente energi utenfra og kjøle den ned før den sirkulerer denne rundt i huset. Varmepumpen sørger også for å fjerne fuktighet fra luften, slik at inneklimaet blir tilfredsstillende og behagelig.

En luft-til-luft-varmepumpe er med på å skape et godt inneklima for hele familien. God luftkvalitet kommer av jevnlig lufting og sirkulering av luft. Det er dessverre ikke alle som har muligheten til å lufte hjemmet sitt daglig, og på vinteren kan dette være lite fristende for de fleste av oss.

Med en varmepumpe kan du derimot sørge for at luften i huset blir sirkulert og skiftet ut, helt uten å bekymre deg for endringer i husets temperatur. Du vil ha full kontroll over inneklimaet så vel som temperaturen hele året rundt. Dette er et stort trekkplaster for mange.

Fordeler med varmepumpe

Det finnes mange fordeler med en luft-til-luft-varmepumpe. Har du allergikere i hus vil dette absolutt være en lur og god investering. En slik varmepumpe har nemlig effektive luftfiltre som kan filtrere ut støv, meldugg og andre allergener som ellers skaper dårlig luftkvalitet for allergikere. Det er viktig å huske å rengjøre filtrene og skifte dem ut jevnlig for best resultat.

Det største trekkplasteret til luft-til-luft-varmepumper er hvor kostnadseffektivt denne løsningen er. Husstander som vanligvis benytter seg av elektrisk oppvarming som sin hovedkilde til varme, vil bli overrasket over hvor mye det er mulig å spare med en varmepumpe. En varmepumpe kan også redusere andre kostnader som tilknyttet oppvarming.

Hvor mye du sparer på en luft-til-luft-varmepumpe vil variere. Dette avhenger av hvor høyt strømforbruk du hadde i utgangspunktet, samt hvor stor boligen din er. Generelt vil du alltid spare penger på å bytte til en varmepumpe, da dette er et veldig kostnadseffektivt produkt.

En varmepumpe er også et miljøvennlig alternativ til oppvarming og nedkjøling av boliger. Den reduserer CO2-utslipp og benytter seg av fornybar energi. Dersom du er opptatt av miljøet vil en luft-til-luft-varmepumpe være et godt alternativ til annen oppvarming. En stor fordel er at den kan brukes hele året og du slipper å bekymre deg for svingninger i strømpriser og avgifter.